Känner du någon som har fastnat i nätet hos en psykopat?

De som fastnar har ofta en medberoende problematik

Personer som fastnar för psykopater har ofta ett drag av medberoende säger Elisabeth Persson.

Känner du någon fastnat i nätet hos en psykopat?
Den drabbade har ofta en medberoende problematik läs punkterna längre ned i artikeln.

Den som har råkat ut för en psykopat och blir bedragen är oftast den som upptäcker det sist, även om andra som släktingar och vänner kan se att det är en psykopat. Det kvittar det vad andra säger, för kärleken, vänskapen eller relationen till kollegan är blind.


Jag hade en yngre tjej som råkade ut för en psykopat och hon kunde absolut inte se det som hennes mamma och släktingar såg. Till slut började hennes pojkvän göra sig ovän med allt och alla i hennes krets och ville att de skulle flytta till Stockholm för han ville ha fullständig makt och kontroll och kritiserade därför alla hennes vänner och släktingar och tillät ingen kontakt. Allt sker succesivt och under en längre tid. Psykopaterna planerar detta kallsinnigt och det är inte ngt som bara sker utan de lägger en plan. Personen som blir utsatt mår väldigt dåligt för hon/han vet att det är fel och känner frustrerade känslor. Psykopaten är mycket skicklig på att övertyga om alla brister hennes familj och vänner har. Det här är ett psykopatdrag. De kalkylerar för hur och vill dra dig undan din trygga bas.

Inledningsvis är de mycket charmerande och trevliga och befinner sig ofta i sociala sammanhang

Alla kan drabbas av en psykopat och det är för att en psykopat inledningsvis verkar så trevlig och charmerande och hjälpsamma i sociala sammanhang. När jag säger sociala sammanhang är det för det är just där de ofta håller till. Det är vanligt att de tillhör ett ordenssällskap som inte styrs av vanliga normer eller lagar utan har sina egna lagar när det gäller och tjäna pengar tillskaffa sig makt och kontroll eller t o m sex.

En psykopat är kallt kalkylerande och kan inte känna empati

De är hjälpsamma för at de vill gärna veta dina svagaste punkter och dra fördel av det senare. När de fått koll på dina svagaste punkter kommer de att medvetet kalkylera för hur de ska dra egen ekonomisk, vinning av dig och ditt företag. De gör det inte för att hjälpa dig. Glöm det! De är inte intresserade av små pengar utan de kommer invänta ett bra läge. De är kallsinniga och kalkylerande. De gör saker för att deras ego är stort. De är grandiosa och omnipotenta tror sig mycket om sig själva och väldigt lite om andra. De känner inte någon som helst empati för att de har råkat överdebitera dig med 20 timmar a 1500 kr. De lyssnar inte ens på dig och de vill heller inte föra en vettig dialog med dig. De har bara ett mål, få sina pengar till varje pris oavsett om det är rätt eller fel.

Verkar inledningsvis duktiga och kompetenta tills du synar dem i sömmarna eller kommer på dem

Eftersom den här personen verkar så erfaren och duktig så vänder du dig gärna till dessa personer ända tills att du börjar syna dem i sömmarna. Om du frågar dem direkt får du mycket undanglidande svar. Det  de ska hjälpa dig med kan de inte ett skit om. De har friserat sanningen. De gör inte saker för att genomföra uppdragen, utan för att debitera dig.

Jag träffade själv på en revisor då jag blev tillfrågad att hålla en föreläsning i ett slutet sällskap. Jag skulle hålla en kort presentation om hypnos och behövde använda deras projektor och då hjälpte denna person till. Eftersom min nuvarande revisor skulle avsluta sin verksamhet, gick jag ut i mitt nätverk och frågade om de visste en bra revisor. Jag blev rekommenderad till denna revisor av en vän till mig. Inledningsvis var han och hans anställda mycket trevliga. De verkade kunniga, men de kunde i själva verket inte mycket, men de var väldigt bra på och ta betalt. Sån tur var upptäckte jag vad de gick för när jag började konfrontera dem, fick anlita en advokat.

Vad är det som gör att du fastnar i nätet för psykopater?

Jag jobbar som hypnoterapeut kan jag se ett mönster bland de personer som ofta fastnar i nätet hos psykopater och det är personer som själv har upplevt en jobbig barndom. Kanske har du en mamma eller pappa som har haft en psykisk sjukdom som att din pappa är bipolär eller mamma har varit som är schizofren eller helt enkelt kommer ifrån en familj med missbruk, men du kan också vara en vanlig empat dvs en person med ett extremt inkännande inför andras behov, eftersom de har från barndomen fått ta hand om sina egna släktingar.

Läs även sex råd för att släppa taget om en psykopat

De har ofta en medberoende problematik

  • En medberoendeperson är omhändertagande, de hjälper andra till bekostnad av sig själva och sin familj. Allt för att känna sig behövd och älskad, de känner ansvar för hur andra känner det och har det, hjälper även de som inte ber om hjälp, har svaren på andras problem men har en oförmåga att lösa sina egna problem.
  •  Försöker kontrollera andra genom skuldkänslor och manipulation, ignorerar problem och föringar dem. Tror på de lögnerna som psykopaten kommer med, de kan ofta lida av värk eller en kronisk sjukdom som fibromyalgi.
  • De har dålig självkänsla, tycker inte de duger, de tar inte hand om sig själv, pendlar mellan och känna sig bättre och mår dåligt nästan neurotiskt och kan utsätta sig för stora risker genom och träffa farliga personer och har ett ofta ett stort bekräftelsebehov som ligger och driver i botten.
  • De förnekar ofta problem från sin barndom och förringar problem och intalar sig att problemet ät inte så stort. Flyr in i arbete mat eller shopping. De har ofta tvångstankar eftersom de letar efter problem och svar och en psykopat kan du ju aldrig förstå hur du än gör. De söker efter människor med problem där de kan hjälpa till för att känna sig behövda och älskade, men det är inte kärlek. Sann kärlek är att ta och ge kärlek på lika plan. De har ofta skuldkänslor och grubblerier och lever därför inte i nuet utan i framtiden.
  • Är dålig på kommunikation eftersom du inte säger vad du känner och tycker utan säger vad du tror andra vill höra istället för vad du egentligen känner. Tål inte kritik och går i försvar om du får kritik.
  • De har problem med sina känslor, de visar sig passiva eller aggressiva, vana vid att undertrycka vrede, flyr sina egna känslor genom och gå in i andras känslor, de är väldigt stresskänsliga. De har ett bekräftelsebehov och söker lyckan utanför sig själv, andra ska göra de lyckliga, klamrar sig fast vid relationer som inte fungerar, förlåter en person flera gånger trots att de vet att det är fel, för de tror att de säkert kan hjälpa dem.
  • De har relationsproblem som visar sig genom att de är ofta överlojala för de tycker synd om andra, det är egentligen synd om dem själva eftersom de inleder relationer med personer som är dysfunktionella. De tror att kärleken ska vara svår och söker kärlek från människor som inte kan älska någon annan för de är skadade. Lägger ansvaret för sitt mående hos andra. De är överlojala mot alla andra, men inte mot sig själva, de är ofta svartsjuka på andra utan anledning.
  • I arbetslivet jobbar du ofta inom vård och omsorg dock inte alltid. Du har svårt att ta kritik eftersom du har väldigt dålig självkänsla, därför över presterar du och till slut så blir du också utbränd. Du har ett mönster att du gör mer för andra än för dig själv.

Hur kan du som anhörig eller vän hjälpa dessa personer?

Om personen inte själv vill ha hjälp kan du egentligen inte göra ett skit, mer än att övertyga dem att de måste ha hjälp att ta sig ur denna destruktiva situation. Oftast står du som förälder alldeles för nära personen och det måste vara ett proffs som kan hjälpa personen vidare. Personen måste själv förstå att de har ett problem. Det gör de när de själv börjar må psykiskt och fysiskt dåligt, vilket du alltid gör när du har kontakt med en psykopat.

Ställ frågor och konfrontera dem?

Då ska du ställa frågor inte tala om vilka problem de har. Utan vad tror du är anledningen till att du mår dåligt? Sedan väntar du på deras svar. Om de ger dig dubbla budskap. De säger att de känner sig hela med dessa manipulativa människor, så måste du konfrontera dem. Å ena sidan säger du att du mår bra av denna personen, men å andra sidan så säger du att du mår fysiskt och mentalt dåligt av dem.
Vilket är det? Hur kommer det sig? Sedan kan du fortsätta; – Jag ser att du har tappat all din energi och livsglädje. Jag upplever att den senaste tiden har du inte varit dig själv längre. Hur mår du?

Fråga om något är fel? Om det finns något du kan hjälpa dem med?

När de har insett att de har ett problem kan du ta nästa steg…

Du kan då hänvisa dem vidare till proffs som kvinnojouren, psykolog, kurator som verkligen är kompetenta och duktiga på området. Rekommendera gärna någon som du har gått till och fått hjälp av och hänvisa dem vidare. Eller om de vill ha verklig hjälp med att se sin medberoende problematik så sänd dem till mig så kan jag hjälpa dem att jobba med sin självkänsla och bli medveten om sina mönster och hinder samt hjälpa dem och lösa problematiken.

Jag heter Elisabeth Persson och har en praktik på Limhamn utanför Malmö. Du når mig lättast genom att sända ett sms på 070278001. Kort berätta ditt problem? Endast några meningar. Ge mig ditt telefon nummer så kontaktar jag dig. Du kan också annars beställa en tid här.

Du som vill hjälpa andra på ett djupare plan. Utbilda dig som Spirituell Hypnotisör. Jag har en utbildning under sommaren och du är klar till hösten. Så planerar du ändra ditt liv så anmäl dig till min utbildning redan nu. Jag har begränsade platser. Under fliken kurser och event kan du läsa mer om kursen!

CEHH Folder

Ljus och kärlek!

 

Elisabeth Persson

Internationellt certifierad Hypnotisör

www.elisabethpersson.com